Czy szczupak jest zdrowy? Krótka odpowiedź brzmi: Tak! Zawiera on składniki odżywcze, które pomagają organizmowi zachować zdrowie, w tym selen, witaminę D, witaminę B12 i niacynę. Szczupak jest również bardzo smaczny i przemawia do wielu osób, gdy jest dobrze zrobiony, a można go przygotować na wiele sposobów.
Korzyści płynące z jedzenia szczupaka
Szczupak jest nie tylko smaczną rybą, gdy jest odpowiednio ugotowany, ale także przynosi korzyści Twojemu organizmowi na wielu poziomach dzięki różnym składnikom odżywczym. Jest to świetne źródło białka, które twoje ciało wykorzystuje do budowy i regeneracji.
Jest również bogaty w witaminę D, którą organizm otrzymuje ze słońca. W dni, kiedy nie jesteś wystawiony na działanie promieni słonecznych, ważne jest, aby jeść pokarmy zawierające witaminę D, aby utrzymać zdrowy poziom witaminy D w organizmie.
Szczupak ma również selen, który korzystnie wpływa na Twój układ odpornościowy i pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, co poprawia odporność i zmniejsza stan zapalny. Zawiera witaminę B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania Twojego układu nerwowego, a także do zdrowej produkcji czerwonych krwinek, które chronią Cię przed anemią. Najświeższego szczupaka możesz zjeść nad polskim morzem. Sprawdź, jakie inne ryby można zjeść nad Bałtykiem.
Niacyna, znana również jako witamina B3, również występuje w szczupakach. Twój organizm wykorzystuje tę witaminę do przekształcania żywności w energię niezbędną do wykonywania codziennych czynności. Pomaga również utrzymać w dobrej kondycji układ nerwowy, układ pokarmowy i skórę.
Jedząc szczupaka dostarczasz organizmowi również fosforu. Działa razem z wapniem, aby utrzymać kości i zęby w zdrowym stanie. Pomaga poprawić proces regeneracji po utracie kości i utracie gęstości mineralnej.
Szczupak ma również poziom izoleucyny, lizyny, tryptofanu, treoniny, waliny, histydyny, leucyny, manganu, witaminy B6, magnezu, żelaza, cynku, wapnia, miedzi i potasu. Wszystkie one mogą w różny sposób pomóc Twojemu organizmowi i uzupełnić tracone codziennie składniki odżywcze.
Czy są jakieś zagrożenia związane z jedzeniem szcczupaka?
Ogólnie rzecz biorąc, nie ma poważnych wad jedzenia szczupaka. To prawda, że szczupaki, podobnie jak niektóre inne gatunki, zawierają w swoich organizmach rtęć. Większe ryby drapieżne mają więcej rtęci niż mniejsze ze względu na proces zwany bioakumulacją. Nie jest jednak niebezpieczny do jedzenia i nie wpłynie na Twoje zdrowie, jeśli będziesz go prawidłowo filetować i ograniczysz jego ogólne spożycie.