Szczupak przekładany cytryną

Lato jest zdecydowanie najlepszym czasem na spożywanie ryb. Wielu z nas wyjeżdża wówczas na wakacje zaś jednym z najpopularniejszych kierunków wybieranych na odpoczynek są polskie jeziora. Można tam zasmakować w znakomitych potrawach z ryb. Występują one w postaci smażonej, wędzonej, z warzywami i pysznymi sosami. Wspaniale smakują również ryby w galarecie czy przyrządzane na parze, z kolei przetwory i konserwy rybne możemy przywieźć do domu i jeść je przez całą jesień i zimę. Jeziora to także ulubiony cel wędkarzy, którzy właśnie tam mogą złowić najlepsze okazy.

Jedną z najsmaczniejszych ryb jest szczupak. Jego mięso cechuje się delikatnym acz wybornym smakiem oraz bogatymi wartościami odżywczymi. Najłatwiej przygotować szczupaka usmażonego w panierce na małej ilości tłuszczu. Jeśli jednak chcemy wypróbować inne przepisy, koniecznie przygotujmy szczupaka wraz z dodatkiem cytryn i innych warzyw ponieważ smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

Do przygotowania tego dania wykorzystamy: dwa wypatroszone szczupaki, trzy cebule, trzy papryki (czerwoną, żółtą i zieloną), dwie cytryny, dwa ząbki czosnku, cztery łyżki oliwy, łyżeczkę suszonego tymianku, sól i pieprz.

Podane składniki wystarczą nam na przygotowanie czterech porcji.

Przygotowanie

Wykonanie potrawy zaczynamy od oskrobania ryb, opłukania, osuszenia i odcięcia płetw. Ryby nacieramy solą z zewnątrz i w środku. Czosnek obieramy, kroimy w połówki i wkładamy po dwie do wnętrza każdej ryby. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do lodówki.

Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne oraz kroimy w paski. Cebule także obieramy i kroimy w plastry. Cytryny szorujemy, parzymy po czym kroimy w plastry.

Ryby kroimy w niewielkie kawałki o średnicy kilku centymetrów.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne, na dnie którego wykładamy cebulę i część pasków papryki. Na warzywach układamy kawałki szczupaka, każdy przekładamy plastrem cytryny. Po bokach układamy pozostałe paski papryki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem, polewamy oliwą. Pieczemy przez trzy kwadranse w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!

A jeżeli lubisz nie tylko wędkować, ale i zajadać smaczne rybki, wstąp na stronę z przepisami kulinarna.pl.